Jongeren

Begeleiding van jongeren met autisme

Jongeren met autisme

Jongeren hebben een beduidend andere begeleidingsbehoeften dan de kinderen. Zij willen aangesproken worden op hun niveau. Ze willen leren vanuit hun eigen perspectief en hebben dezelfde behoeften als jongeren zonder autisme; een leuke tijd hebben en kunnen relaxen en ontspannen met vrienden.

De jongere wil graag werken aan voor hem actuele doelen met de dingen die hij dagelijks ervaart. Soms kan het zijn dat er chaos in het hoofd is. Het kan ook gebeuren dat er problemen zijn op de werkvloer en/of op school. Wanneer wij met de jongeren kijken naar hun problemen, is er vaak een terugkerend patroon te zien in hun denken en handelen waarbij de omgeving hen niet begrijpt, of zij de omgeving niet begrijpen.

De begeleiding richt zich dan ook op praktisch denken en handelen dat aansluit bij hun aan autisme verwante problematiek. Aumazorg benadert de jongere vanuit zijn of haar intrinsieke motivatie om te werken aan zelfstandigheid, zelfbewustzijn en zelfredzaamheid. Hierin ligt de kracht van Aumazorg. Niet begeleiden via een vast riedeltje, waardoor veranderingen begeleidergebonden zijn, maar de jongeren de verandering ook echt zelf wil. Onderzoek ondersteunt dat intrinsiek gemotiveerde mensen een gedragsverandering door kunnen zetten, extrinsiek gemotiveerde niet.

Vakantie voor jongeren met autisme

Onze jongeren stelden ons de vraag of wij ook vakanties voor jongeren kunnen organiseren.

Ze zeggen letterlijk: Jullie begrijpen wat wij willen en nodig hebben!
Een sociale veilige omgeving waarin respect centraal staat en het vooral erg gezellig is.

Daarom biedt Aumazorg vakanties voor jongeren met autisme aan.De vakantie betaalt de deelnemer zelf. Ze kopen begeleiding in, om zo op een ontspannen wijze, met de nodige feedback, samen op vakantie te kunnen gaan. Voordat de jongeren samen op vakantie gaan, is er een informatiebijeenkomst en een kennismakingsbijeenkomst.

De informatiebijeenkomst is bedoeld om het programma van de vakantie met de deelnemers door te nemen en te bespreken hoe alles in zijn werk gaat en wat de deelnemers mee moeten nemen. Bij de kennismakingsbijeenkomst gaan we door middel van diverse activiteiten elkaar beter leren kennen, zodat iedereen van elkaar weet welke problematiek iemand heeft en waar rekening mee gehouden moet worden als iemand tijden de vakantie het even moeilijk heeft. En natuurlijk is het ook gewoon een gezellige bijeenkomst waar we alvast voorpret kunnen hebben over de komende vakantie.