Kinderen

Uitleg autisme problematiek

Ieder kind wil graag geliefd en gewaardeerd worden door zijn omgeving. Een kind met autisme wordt vaak verkeerd begrepen. Doordat er vaak geen uiterlijk opvallende kenmerken zijn kan het kind al snel als lastig worden ervaren.

Het kind met autisme raakt verstrikt in zijn eigen gedachten. Raakt overprikkeld door zijn omgeving en kan negatief gedrag ontwikkelen doordat hij/zij de hulpvraag niet goed kan formuleren.

Helaas denken mensen bij het woord "autisme" te vaak aan de film "Rainman". In de tien jaar dat wij nu met autisten werken, zijn wij slechts één jongen tegen gekomen met deze vorm van autisme. Kortom de problematiek ziet er in werkelijkheid vaak heel anders uit.

Er zijn kinderen met autisme die prima functioneren voor de buitenwereld. Maar zodra ze thuis zijn is het hoofd zo vol dat hij/zij een "punthoofd" krijgt. Moeder hoeft dan nog maar 1 klein dingetje te vragen en BOEM.

Andersom zijn er juist ook kinderen met autisme die lichamelijke klachten krijgen. Ze worden stil, klagen over hoofdpijn en buikpijn. Deze problematiek wordt vaak minder snel onderkend doordat er te snel wordt gedacht dat het kind zich aanstelt. Leerkrachten en of begeleiders hebben vaak niet door dat het stellen van de simpele vraag om naar de wc te mogen, al een drama kan zijn in het hoofd van het kind.

Begeleiding

De begeleiding richt zich op het kind. Wij bieden het kind praktische handvatten om zo vaker een ontspannen en relaxed kind te kunnen zijn.
Kinderen met autisme zijn vaak beelddenkers (plaatjesdenkers). Daarom tekenen we vaak de situatie met het kind uit in een "mindmap". Door de "mindmap" te tekenen kunnen we de chaos in het hoofd ordenen. Doordat gedachten in het hoofd van het kind beter geordend zijn, krijgen ze meer zicht op het eigen handelen, waardoor ze sneller groeien naar zelfredzaamheid en zelfstandigheid.

Naast deze tool gebruiken we allerlei materialen en middelen die passen bij het kind en de wijze waarop hij/zij denkt en handelt.

In de begeleiding signaleren wij de problematiek en waar nodig verwijzen wij u terug naar voorliggende zorg.

Logeren

Wat is het fijn om in een gezellige omgeving te zijn die veilig en stabiel is waarin kinderen helemaal zichzelf kunnen zijn.

Onze logeer kinderen genieten van de vaste maandelijkse momenten waarop ze elkaar weer ontmoeten. Het is zo fijn dat alles duidelijk en voorspelbaar is. Zo is er maandelijks hetzelfde team begeleiders en is er altijd dezelfde vaste groep vriendjes en vriendinnen. Het doel van het logeerhuis van Aumazorg is om er een gezellig moment van te maken.
Ouders krijgen altijd een foto verslag van het gehele weekend. Beelden zeggen immers meer dan duizend woorden.

Daarnaast kan je met je kind nog eens terug komen op onderwerpen omdat je vanuit de foto's kunt praten.

"Logeren bij Aumazorg is het fijnste wat me is overkomen in mijn leven." "Het is altijd zo gezellig en ik heb hier echte vrienden."
-Vincent-

"Waar logeert jullie kind, hij is de enige in de klas die niet overprikkelt is na een logeerweekend."
-School voor speciaal onderwijs-

"Je kunt aan de foto's zijn hoe gezellig het weer is".
-Marijke ouder-

"Fijn dat jullie die eerste weekenden zo vaak even een update gaven, als moeder wil je graag weten of hij het echt naar zijn zin heeft."
-Lisette moeder-

"Voordat hij naar aumazorg ging was hij boos over zijn autisme, nu maakt hij er grapjes over en kan hij zijn autisme veel beter een plekje geven."
-Jasper vader-

Logeerhuizen waar?

Onze logeervoorzieningen zijn in:

Katwijk aan Zee
Zeewolde

Vast weekend per maand
Vaste groep kinderen
Vaste begeleiders

Vast gestructureerd programma waarbij gezelligheid centraal staat.

Vrijdag eten we in Katwijk altijd patat
Zaterdag doen we altijd een uitje
Zondag gaan wij altijd naar de skatebaan of naar het strand en na de lunch gaan we altijd zwemmen.
We slapen altijd in dezelfde kamer.

Vrijdag in Zeewolde
Vrijdag eten wij altijd pasta
Zaterdag gaan we altijd samen boodschappen doen en samen lekker koken.
We doen op zaterdag altijd een uitje.
Zondag is onze uitslaap dag en doen we gezelschapsspellen en chillen we. Degene die het leuk vinden gaan iets lekkers bakken.
Wij hebben altijd dezelfde kamer.

Vakantieopvang voor kinderen met autisme of ADHD

Gezellige en ontspannen vakanties met duidelijke begeleiding.
Sfeervolle gezellige omgeving. Zorg passend bij het individuele kind. Het programma gericht op rust, ontspanning en gezelligheid.
Als ouders ontvang je dagelijks een beeldverslag van jullie kind.
Het gaat erom dat de kinderen zich gehoord en begrepen voelen en we samen een super tijd hebben!

Data deze periode 2014

Herfstvakantie midweek

Regio Noord 13 oktober tot 17 oktober in Zeewolde
Regio Midden 20 oktober tot 24 oktober in Katwijk aan Zee