Autisme

Kernautisme

Er staat veel informatie over autisme op het internet.
Daarom zullen wij hier voornamelijk de praktische kant van autisme bespreken. Kernautisme wordt ook wel klassiek autisme, of het Kanner syndroom genoemd.
ASS valt onder de psychiatrische stoornissen. In het handboek van de DSMIV staan deze beschreven.

Wat betekent het als je de diagnose kernautisme hebt

Het is vaak een opluchting, wanneer iets wat ongrijpbaar was een naam heeft gekregen. Maar wat dan… Wat betekent dit nu voor mij? Wat moet ik ermee? Heb ik hulp nodig als ik kernautisme heb? Welke hulp heb ik nu nodig? Wat voor hulp past bij kernautisme? Dat zijn allemaal vragen die op je afkomen. Daarnaast komt er een periode waarin verdriet en acceptatie centraal staan. Sommige mensen lopen vast in een stuk acceptatie. Wat logisch is want kernautisme gaat als een rode lijn door iemands leven heen en is niet uit te zetten. De volgende vraag is wat heb ik aan hulp nodig en welke hulp is er allemaal en wat houdt het nu precies in.
Aumazorg kiest voor het bieden van praktische hulp. Wij werken niet vanuit een standaard boekje omdat ondanks dat er een diagnose gesteld is je allemaal verschillend bent.
De hulp bestaat uit een intake waarin we direct al een aantal praktische tips geven. Na de intake start de hulp zodra de indicatie binnen is. Meestal is onze hulp na ontvangst van de indicatie direct gestart.
Wat betekent het hebben van kernautisme voor mij of voor mijn kind.
Wanneer er sprake is van kernautisme kun je ervan uit gaan dat dit alle facetten van iemands handelen, denken en waarnemen beïnvloed.

Kenautisme en sociale interactie

Het contact verloopt niet vanuit een automatisme. Oogcontact, lichaamshouding en de mimiek is anders. Dat komt doordat sociale ervaringen op een andere manier worden waargenomen.
In onze maatschappij draait heel veel om contact. Maar juist de mens is erg onveilig. Je weet nooit wat je kan verwachten en hoe iemand gaat reageren. Hierdoor is spontane wederkerigheid ook erg ingewikkeld. Want ieder mens is verschillend en reageert anders. Hierdoor probeert iemand met kernautisme meestal niet om spontaan dingen te delen of ervaringen uit te wisselen. Wanneer dit wel gebeurt is de communicatie vaak wat houterig en onhandig. Wij hebben voor onze deelnemers een praat cirkel ontwikkeld dit geeft duidelijkheid en houvast. Door jarenlange ervaring hebben wij ontdekt dat het werkt om communicatie te structureren. Hiervoor hebben wij een communicatietraining opgezet die de communicatie met mensen zonder autisme vergemakkelijkt.
Oogcontact is vaak vreselijk. Ogen zijn de spiegels van de ziel. Ogen geven heel veel informatie. Door deze hoeveelheid informatie wordt oogcontact vaak vermeden. Wij trainen onze deelnemers om oogcontact te simuleren. Zo hebben mensen zonder autisme het gevoel dat je hun aankijkt.

Aumazorg

Telefonische bereikbaarheid:
Dagelijks van 09.00 uur tot 22.00 uur.

info@aumazorg.nl
0320 – 841 277

Bezoek Adres
Schepenen 9 (5de etage)
8232 DB Lelystad

Postadres:
Karveel 1235, 8231 AR Lelystad

Stel uw vraag