Wat is ADHD?

ADHD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Hyperactivity Disorder’. In het Nederlands betekent dat een stoornis waarbij je het moeilijk vindt om je aandacht ergens bij te houden en je heel erg druk bent (hyperactief). Iedereen is wel eens druk of kan niet zo goed opletten, maar als je ADHD hebt heb je hier wel erg vaak last van. Niet iedereen die ADHD heeft is hetzelfde:

Het kan zijn dat je je niet goed kan concentreren. Dat betekent dat je het moeilijk vindt om lang aandacht ergens voor te hebben of vaak dingen vergeet.
Het kan zijn dat je alleen heel hyperactief bent. Dat betekent dat je heel erg druk bent en niet goed stil kan zitten. Ook doe je dingen zonder er vooraf over na te denken.
Het kan ook zijn dat je van allebei last hebt. Je bent dan vaak heel druk en vindt het ook moeilijk om goed op te letten.

Daarbij kun je ook nog last hebben van andere problemen, zoals moeilijk in slaap kunnen vallen, bang zijn of snel boos worden.

Wat is ADD?

ADD is de afkorting voor de Engelse term: ‘Attention Deficit Disorder’. In het Nederlands betekent dat een stoornis van de concentratie. Je hebt last van veel gedachten en moeite om je aandacht vast te houden. Je bent dromerig en vergeetachtig.

Het is lastig om taken die je moet doen te plannen. Daardoor krijg je dingen niet af of kom je te laat.
Je bent niet druk of hyperactief.
Als iets je erg interesseert, kun je je juist super goed concentreren. Dit noem je hyperfocussen.

Vaak wordt er gezegd; dat je geen zin hebt, of niet je best doet, dat je lui en vergeetachtig bent.

Hoe ontstaat ADHD en ADD?

ADHD is voor een deel erfelijk. Dat betekent dat als één van je ouders en broers of zussen het hebben er een grote kans is dat jij het ook hebt.
Ook zien de hersenen van iemand met ADHD er iets anders uit. Speciale gebieden in je hersenen zijn dan wat kleiner dan normaal en je hersenen werken ook wat anders. Bijvoorbeeld: Als iemand zonder ADHD denkt, ‘stop’, geven de hersenen diezelfde waarschuwing bij jou wat langzamer door, waardoor je dingen soms te snel doet.

Hoe vaak komt het voor?

Meestal kan je al voordat je zeven jaar bent zien of je ADD/ADHD hebt. Ongeveer 3 op de 100 kinderen in Nederland heeft ADHD. Het lijkt zo dat meer jongens dan meisjes ADHD hebben. Van ADD lijkt het dat meer meisjes dat hebben. Toch kunnen jongens ook ADD hebben of meisjes ADHD.

Aumazorg

Telefonische bereikbaarheid:
Dagelijks van 09.00 uur tot 22.00 uur.

info@aumazorg.nl
0320 – 841 277

Bezoek Adres
Schepenen 9 (5de etage)
8232 DB Lelystad

Postadres:
Karveel 1235, 8231 AR Lelystad

Stel uw vraag